Добре дошли в Римската империя, императора го знаем – личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища.

Това заяви шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов. По-рано днес служебното правителство предложи на президента Румен Радев да го освободи от поста, като за негов заместник беше предложен Антоан Гечев.

Като мотив са освобождаването му беше посочена необходимостта да се гарантира устойчивост на системата за защита на националната сигурност. „Под ръководството на Атанасов е осъществявана дейност по неспазване на презумпцията за обективност и безпристрастност“, коментира говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

„Основната причина за освобождаването ми е дългата ръка на Кремъл и координираните действия с един известен бизнесмен, с много влияние, който може да има връзка с Кремъл. (…) За съжаление, през последните седмици ние сме свидетели на прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои индикации и за диктатура“, коментира Атанасов.

Според него става смесване между различите власти и институции, като даде пример с отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

Той обясни, че винаги е спазвал закона и отхвърли мотивите на служебния кабинет, с които го предлага за освобождаване.

„В момента се намираме в една уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват изцяло с тези на лично избрания от него служебен кабинет. В резултат на което може да заявим, че има редица примери, в които дори Конституцията бива нарушена“, добави шефът на ДАР.

По думите му президентските укази не подлежат на контрол и той не може да потърси правата си.

„Конституционният съд има тълкувателни решения от 2002 г., в които ако се окаже, че един президентски указ не е рентабилен и е порочен – може да бъде повод за задвижване  на процедура за импийчмънт. Призовавам депутатите от следващия парламент, които имат желание да го направят и да се спазва законът – да го направят“, заяви Атанасов.

Атанасов коментира, че е обяснил на служебния премиер Стефан Янев причините за излизането му в отпуск, които са семейни и лични. „Нека държавните служители да внимават, когато ползват конституционното си право на отпуск“, каза още той.

„По отношение на всички, които през изминалите седмици имаха наглостта да обвиняват мен и ръководителите на другите служби, че сме престъпници, крадци, предатели – искам да заявя, че аз от 27 години работя за България, работил съм при смяната на много правителства, това на г-н Борисов просто беше поредното. Нека се съобразяват с отправянето на критики“, уточни Атанасов.

Това беше първото досега изявление на председателя на ДАР пред медиите.