Решаваща среща на здравния министър Десислава Атанасова с варненските хематолози – от разговорите утре зависи ще останат ли болниците от цяла Североизточна България без доставки на кръв.

Склонни ли са на компромиси медиците, които подадоха колективна оставка?

Въпреки, че са подали оставките си, варненските хематолози не искат да напускат. Затова и се надяват на срещата с министър Десислава Атанасова.

„Очаквам диалог. Диалог и компромис от двете страни. Какво обаче означава компромис? Ние ли да отстъпим или министерството, нашия работодател да отстъпи. А всъщност народът е нашият работодател,” казва медицински лаборант Виолета Янева.

Според специалистите не става въпрос просто за пари, а за спасяването на целия сектор. Данните сочат, че в следващите 5 години близо половината от варненските хематолози ще се пенсионират и на тяхно място няма да дойдат млади специализанти.

„Животът ми е минал в системата. Унизително болно ми е за това какво става, как загива тази мрежа, как няма млади колеги, които да имат желание да вземат специалността. Навремето имаше стръв,” коментира д-р Калина Пейчева.

„Това, което се опитваме ние да извоюваме, е преди всичко, за да дойдат нови млади кадри. При нас колективът е застаряващ,” посочва медицинският лаборант Виолета Янева.

Здравният министър обяви, че пари за увеличението на заплатите ще дойдат от закриването на домовете за медико-социални грижи. Хематолозите пък искат част от парите, които центърът заработва, да се връщат при тях. Какво ще се случи ще стане ясно утре.