Нов политически сезон и стари разделителни линии. От “Продължаваме промяната” вече взеха мандата за съставяне на редовен кабинет. 

От “Български възход” заявиха, че ще обмислят до петък дали ще подкрепят декларацията на ПП, която трябва да се разглежда утре. 

“Все още не сме взели решение дали ще подкрепим декларацията. Подкрепяме приоритетите, които са изразени от колегите от ПП. Важният въпрос е, че държавата не се управлява с декларация, а е нужно коалиционно споразумение. За такова споразумение трябва мнозинство в Народното събрание иначе кабинетът ще стане лесно заложник на останалите опозиционни политически сили”, каза Георги Самандов от "Български възход" в кулоарите на парламента. 

Той подчерта, че от БВ не поставят условия за постове и министерства. “Всяка една политическа сила в Народното събрание трябва да е готова да получи мандата. Ние сме готови за евентуално връчване на третия мандат”, добави Самандов. 

“Ние от ДБ приветстваме идеята за правителство. Сякаш сме една от малкото сили в парламента, която води същински усилия за това. Изразяваме нашето задоволство от това, че искането ни за 3% дефицит влезе в тази декларация, защото ние сме пропазарната сила в Народното събрание. Политиките за съдебната реформа, Шенген и еврозоната също са в декларацията, което ни кара да се чувстваме удовлетворени. Ние ще подкрепим усилието за съставяне на правителство”, заяви Йордан Иванов от “Демократична България”. 

“Един от най-големите проблеми в 48-ото Народно събрание е, че се намираме в предизборна кампания. Ние помежду си не можем да си говорим. Идеята за декларацията е да маркираме кои са националните цели пред страната като по този начин да успеем да извадим ползите и да можем да си говорим конструктивно. Проблемът, който срещнахме беше от системните партии, че не казаха какви са техните цели и какво не биха подкрепили”, каза Стою Стоев от “Продължаваме промяната”. 

“По принцип преговори се водят по съвсем различен начин - търси се подкрепа. Правителство на малцинството е една формула, не знам защо липсва формата на експертен кабинет и търсенето на други опции. В самата декларация е пълно с неща, които не знам как можем да подкрепим изобщо, имайки предвид идеологическите ни различия по отношение на неравенствата”, каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.