Българче на година и половина, изоставено веднага след раждането му в Украйна, се прибра у нас.

Институциите са ангажирани със случая повече от година и успяха да изведат детето от зоната на конфликт.

От днес това малко момиче не е само, на топло е и за него се полагат денонощни медицински грижи. Настанено е в "Слънчо" – център от семеен тип в Русе. 

“Едно много хубаво, лъчезарно дете. Държи се много добре, движи се, сяда, усмихва се, протяга ръчички, общителна е”, казва Милена Неделчева, директор Обединени детски услуги "Слънчо". 

За да дойде българчето в България редица институции са ангажирани със съдбата му повече от година. 

“От Украйна постъпи информация, че дете е изоставено, а родителите му са български граждани, в същото време украинската държава не може дълго време да полага грижи за това дете”, каза д-р Теодора Иванова, председател на Държавна агенция за закрила на детето.

“С това прибиране се занимават десетки души от България, Украйна и Полша”, добави Данчо Мичев, дирекция "Консулски отношения" към външното ни министерство.   

След дълъг път, детето е в Русе от вчера. 

“Веднага беше прегледано от нашия педиатър, нахранено, приспано, по време на целия път детето се е чувствало добре. Тя се изправя на крачета, може да направи и стъпка с помощ на възрастен. Просто е едно очарователно дете”, разказа Галина Бисет. 

Детето е недоносено. Изоставено е в болница след раждането, а родителите са подписали съгласие за осиновяване.

“Сега предстои много работа в България. Осиновяването е крайна мярка, така че предстои работа с родителите”, каза Теодора Иванова. 

За да е в семейна среда, на момиченцето предстои да бъде намерено приемно семейство.