Организацията на евреите в България „Шалом“ излезе с позиция по повод спекулациите, че има материални претенции към България.

„През изминалата една година „Шалом“ е обект на безпрецедентна злонамерена кампания, целяща дискредитирането и уронването на авторитета на организацията. Силно сме разтревожени от факта, че през последните месеци, тази клеветническа кампания намира сериозна институционална подкрепа. Според последното лъжливо обвинение, усилията на организацията за съхранението паметта за Холокоста и съдбата на евреите под българско управление, в годините на Втората световна война, са продиктувани от користни мотиви и целят предявяване на материален иск в размер на над 100 милиона евро към българската държава“, пише в позицията на организацията.

Оттам напомнят, че през 1946 г. на парижката Парижката мирна конференция представители на българската еврейска общност заявяват своята категорична позиция срещу изплащането на материални компенсации на българските евреи.

„Организацията на евреите в България „Шалом“ няма да допусне и трети страни у нас и в чужбина да претендират за каквито и да било материални претенции към българската държава, касаещи съдбата на евреите в годините на Втората световна война“, предупреждават от „Шалом“ (…) Организацията на евреите в България “Шалом” ще продължи на настоява българската държава да поеме морална отговорност за причинените страдания на евреите под българско управление в годините на Втората световна война, включително и депортарцията на евреите от Ново-присъединените територии. Ние няма да допуснем тази част от историята да бъде използвана с користни цели и да бъде обезличен приноса на българския народ и на истинските спасители на българските евреи“, пише още в позицията на „Шалом“.