Каква е хилядолетната история на най-скъпата подправка в света – шафранa? Растението, за което се е водила и война, успешно се отглежда и в България.
Един грам качествен шафран струва между 7 и 10 евро.
Защо това е най-скъпата по тегло подправка в света?
Причините са три: растенията изискват подходящ климат; ръчен труд при събирането и обработката им; за 1 килограм сух продукт са необходими над 150 хиляди цветя.
Все повече стопани се заемат с отглеждането на шафран и в България. Оказва се, че нашият климат му харесва, защото насаждения има на различни места в цялата страна.
"Като поливане той също се нуждае от вода като всяко едно цвете, но през пролетта и есента. Всъщност тогава, когато има дъждове. Не е нужно през лятото да се полива, защото тогава шафрановата луковичка заспива", разясни Христина Палова, производител на шафран.
Гледайте още тази вечер в bTV Репортерите.