Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева е разпоредила пълен опис на делата на уволнената съдия Мирослава Тодорова, съобщиха от съда.

Периодът на опис ще обхване времето от встъпването й на работа в СГС до връчването на решението на Висшия съдебен съвет за уволнението й.

Деловодство на съда ще установява съответствието между делата, намиращи се у съдия Тодорова, и тези, които й се водят на доклад по описаните книги, информират от съда.

След това делата ще бъдат докладвани на председателя на Наказателно отделение.

След уволнението на Мирослава Тодорова, водените от нея близо 40 дела ще започнат отначало, включително и такива, които са наблюдавани от Европейската комисия.

Тодорова поиска решението на ВСС да не влиза в сила, докато тя не си довърши делата. Върховният административен съд обаче отхвърли молбата й.

Петчленният състав прие мотивите на долната инстанция, която също отказа да спре изпълнението на уволнението на Тодорова, и постановява, че определението е "правилно".

ВСС уволни председателя на Съюза на съдиите на 12 юли заради забавянето на три дела. Решението беше взето в навечерието на мониторинговия доклад на ЕС по вътрешния ред и сигурността.

По едно от делата съдия Тодорова е забавила написването на мотивите с 4 години и 8 месеца след произнасяне на присъдата, което е довело до изтичане на абсолютната давност и лишаване на страните по делото от възможността да обжалват.

Мярката на ВСС предизвика реакция сред представителите на съсловието, като изкара над 100 съдии на протест. Тодорова бе подкрепена и от Асоциация на прокурорите в България и от няколко неправителствени организации.
Уволнението на Мирослава Тодорова стана повод и за извънредно заседание на ВСС, свикано от правосъдния министър Диана Ковачева. На него обаче членовете му затвърдиха позицията си, че решението за уволнение е правилно.