Една от най-внушителните сгради в София - тази на Министерство на земеделието, става на 100 години.

След Освобождението всяка нова институция иска да ѝ бъде построена голяма и красива сграда. Министерството на земеделието е едно от зданията у нас, в което се помещават държавни институции от най-дълго време.

Снимка: btvnovinite.bg

А преди да бъде построена за нуждите на Окръжната палата в началото на XX в., мястото е било римска църква, гробище, бостан за дини и парк. Петър Будинов от Сдружение „Българска история“ разказва, че бостанът принадлежал на Марица Кирташева – столична богаташка още от времето преди 1878 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Именно тя решава да дари земята за християнски гробища, защото турския паша издал заповед до големи църкви да не се извършват погребения.

„А тук е имало стара църква и мястото е било подходящо за гробище“, разказва Будинов.

Снимка: btvnovinite.bg

Мястото е избрано за център на Столичната власт, гробищата са преместени и е обявен конкурс за строител на сградата. Той е спечелен безапелационно от архитект Никола Лазаров - той взима и първото, и второто място.

„При Лазаров интересното е, че когато се погледне часовникът на сградата, може да се види от площад „Гарибалди“, от сградата на фалиралата КТБ, която също е негово дело, Централния военен клуб е негова идея. Има един характерен стил за града, който в днешно време не можем да видим“, допълва Будинов.

И днешните архитекти продължават да се впечатляват от сградите на Лазаров.

Войните в началото на миналия век забавят строителството, което обаче започва да се развива с бързи темпове през 1920 г. Сградата е строена за няколко години. През Социализма е направен голям ремонт, при който част от красивата орнаментика е премахната, за да се надстрои още един етаж.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки това и днес сградата е сред най-добре запазените образци на младата българска държава - както отвън, така и вътре.

„Пищното трираменно стълбище е копие на това във Военното министерство, а 10-метровата аркада от прозорци е специално измислена, така че да пропуска повече светлина“, обясни архитектът Николай Яръмлъков

Снимка: btvnovinite.bg
По думите му подовите настилки са съвсем иновативни – с цветен цимент и стъклена глазура, изработена по чешка технология. И въпреки вековната си история, всичко е запазено.

Според него целият интериор е безкрайно интересен и създава чувство за единство в композиционното решение – самочувствие, за което може да се завиди.

Снимка: btvnovinite.bg

„Архитект Лазаров е вторият велик Никола у нас след Кольо Фичето“, подчерта Яръмлъков.

Снимка: btvnovinite.bg
След Втората световна война сградата става дом на земеделското министерство, какъвто е вече над 70 години. Столичната община неотдавна поиска да се премести в зданието, което преди век ѝ е принадлежало, но идеята към момента е замразена.

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.