Внучка изучава световната цивилизация по книга на дядо си - архитект по професия, изследовател по призвание.

Творбата, наричана "Симфония на човечеството", е легендарна в семейството, заради мащаба и годините, посветени на написването й.

Снимка: btvnovinite.bg

Баща и дъщеря разгръщат книгата на техния вече покоен баща и дядо арх. Димитър Върбанов. Лиа е студентка по психология и частта за развитието на човека й е много интересна.  

Бившият главен архитект на Велико Търново посвещава свободното си време, за да подбере факти и събития и да ги представи като разрез във времето.  Например годината, в която Паисий написва История славянобългарская.

„Виждаме, че Гьоте тогава е на 13 години, Волтер е на повече от 60, а Русо е на 50 години, в същата 1762-а е роден Андрей Шевие, Моцарт е на 6 години, от същата година датира оперната реформа на Глук и в същата година е починал Франческо Диминиани”, посочва  Дарин Върбанов, син на арх. Върбанов.

Снимка: btvnovinite.bg

В творбата почти липсват коментари. Авторът е търсил начин да съчетае две изкуства - архитектурата  и музиката.

Синът на автора е цигулар, но няма намерение да изсвири творението на баща си като музикално произведение. Затова пък ще го направи достъпно в интернет, при това преведено на няколко езика.