За да няма хаос в енергетиката в България и в Европа, трябва да спре войната в Украйна, Русия да се изтегли от Крим и да върнем всичко в стария свят, в който живеехме. Това каза за bTV бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски.

В коментар на създадения днес кризисен щаб за енергетиката, Севлиевски каза:

„Тази пресконференция на мен ми се вижда малко прибързана. Първите 24 часа на правителството, направихме пресконференция. Наистина последните няколко дни има голяма истерия на темата, че не можем без „Газпром“, даже не говорим вече, че не можем без газ, а говорим, че не можем без „Газпром“. В тази комисия, като чух състава, не виждам ДАНС какво ще прави там. Ако разузнаването участваше в тази комисия, очаквах разузнаването да ни каже откъде можем да намерим газ“.

По думите му това, че ще има търг за газ е хубаво, но е хубаво да кажат веднага на коя точка тази газ трябва да бъде докарана.

„В момента в света има много втечнен газ, понеже цената е висока. Аз не вярвам, че с търгове можем да достигнем добра цена. Аз мисля, че „Булгаргаз“, като най-голямата българска енергийна компания, трябва да излезе на международните пазари и с пряко договаряне да намери онези количества, които са необходими за България", отбеляза Севлиевски.

Според него Слави Трифонов е „бутнал кабинета заради провала на Александър Николов“ в сектор "Енергетика". 

Какво още каза той - гледайте целия разговор във видеото.