Служебният премиер Гълъб Донев обяви на брифинг в Министерския съвет, че е създал междуведомствен кризисен щаб за енергетиката. Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев.

В него влиза и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, представители на работодатели, синдикати, КЕВР. Контролът по изпълнението на задачите ще извършва лично Донев.

За съжаление, ситуацията с доставките на газ е сериозна, за да не употребя думата критична, предупреди Христов.

Той обяви, че доставки на синьо гориво са осигурени само до септември и няма да стигнат до края на годината.

Обявените за договорени 7 танкера с втечнен газ всъщност били на ниво оферта. Тя включвала три танкера до края на годината и останалите четири – за следващата година.

„В допълнение на това не са подсигурени слотове за разтоварване на тези активи на газовите терминали, тоест в момента трябва да намерим начин, вероятно чрез закупуване от трети страни, на свободни слотове за разтоварване. Това допълнително ще оскъпи значително цената на газа доставен до България“, допълни служебният енергиен министър.

Като проблем той изтъкна, че през последните дни много е поскъпнало синьото гориво от Азербайджан: „Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена като значително по-ниска – от порядъка на четири пъти, само за последните няколко дени е в пъти по-скъпа, за 2/3 от договорените количества“.

Служебният енергиен министър каза още, че в „Булгаргаз” има сериозна финансова криза и компанията е в невъзможност да се разплати дори за договорените количества газ.

Гледайте целия брифинг във видеото!