Комисията за енергийно и водно регулиране ще заседава за новата цена на природния газ на 9 август. Но не е възможно поскъпването да е по-малко от поисканите от Булгаргаз 60 процента увеличение, обяви възстановеният председател на регулатора Иван Иванов.

Регулаторът ще прегледа всички документи, за да разбере има ли възможност за резерви.

Иванов обаче не е оптимист и че такива могат да бъдат намерени в значителен размер, така че най-вероятно се очаква увеличението на природния газ да бъде около 60%, както поиска "Булгаргаз".

Той посочи, че ако цените на природния газ продължат да вървят рязко нагоре, е възможно след 1 януари да има корекция на цената на топлинната услуга в посока нагоре. От КЕВР ще потърсят механизми това да не се случи. 

"Ситуацията беше в развитие през последните седмици. Към момента не може да бъде променена тази цена. Съществено ние ще проверим, разбира се, всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз".

Според Иванов най-доброто решение е да се търси възможност за дългосрочен договор. 

От "Булгаргаз" обявиха още, че без дългосрочен договор и доставки от "Газпром", купуването на газ от компании търговци е било неизбежно.

Вече са започнали симулации и изчисления на различни възможности във връзка с доставката и цената на природния газ.  Това стана ясно след  среща на енергийният министър Росен Христов с председателя на КЕВР Иван Иванов.

Срещата бе по искане на регулатора заради сложната обстановка с цените и доставките на синьо гориво.