Ураганен вятър с пориви над 100 км/ч. причини сериозни щети в Югоизточна България. Засега пострадали хора няма.

В 7.09 ч. сутринта ураганен вятър изтръгва топола на централно кръстовище в Хасково. Дървото, заедно с част от светофарната уредба и електрически стълб, се стоварват на сантиметри от жена, която чака на тротоара, за да пресече. 

 „Много години не е обръщано внимание на растежа на тополите. Установихме 80 такива дървета – тополата, която е паднала, всъщност е маркирана като компрометирана и за отстраняване“, обясни Станислав Дечев – кмет на община Хасково. 

По същото време ламаринен покрив на павилион за закуски се стовари в двора на основно училище „Шандор Петьофи“. Само ранният час спасява деца и учители. Вятърът изкорени дърво и буквално го вряза в паркирана кола. 

В Пловдив също има изтръгнати дървета, повалени прегради и ламаринени покриви. Също и затиснати автомобили и повалени билбордове.

Ураганът събори част от мраморната облицовка на 5-етажна бизнес-сграда. По чудо няма пострадали.

За кратко повалени дървета блокираха главните пътища Пловдив – Карлово и Пловдив – Първомай. Рано сутринта те са били разчистени.

В Сливен ураганният вятър събори ограда на спортна площадка. Пострадали няма. Оказа се, че новата ограда падала вече няколко пъти. 

Скоростта на вятъра в областта достигна 120 км/ч. В Сливен дърво събори ограда на детска градина. Скъсани са тролейбусни жици, обърнати са рекламни платна и контейнери.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!