„Трябва да се стремим България да бъде в интеграционното ядро на Европейския съюз”, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Вчера в столицата се състоя дискусия на тема „Европа отново на път”, в която се включиха премиерът Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Корнелия Нинова и Илияна Йотова.

„Такъв формат на разговор не е имало от много години. Поне на европейската тематика трябва да имаме национално съгласие и да полагаме общо усилие в този момент, когато Европа се променя”, каза Станишев.

Той е категоричен, че всяка страна от ЕС трябва да изготви своя позиция за бъдещото развитие на съюза.

„Европа се промени и ще се променя. След брекзит за първи път възникна въпроса ще оцелее ли ЕС изобщо. Има едно осъзнаване след Великобритания, изведнъж започва да се оценява какво ни дава ЕС”, смята Станишев.

По повод бъдещото приемане на България в еврозоната, Станишев каза, че формалното изпълнение на критериите за членство е най-малкият проблем.

„Това не е елементарен процес и трябва национална програма за подготовка. Това изисква много домашна работа”, категоричен е лидерът на ПЕС.

Управлението на Бойко Борисов

„Той също си извади поуки, защото наследството, което получи през 2009 г. беше много добро. Те тръгнаха като партия, много радикална, но животът ги научи на други неща”, смята Сергей Станишев за ГЕРБ.

По думите му всяко правителство трябва да бъде съдено по делата и резултатите.

„Това, което ме притеснява, е, че за първи път в официалната власт участват партии, които по европейските стандарти са крайно националистически”, добави Станишев.

На въпрос какво това е по-различно от подкрепата на „Атака” по време на управлението на БСП с премиер Сергей Станишев, той отговори: Това са съвсем различни неща – един народен представител да участва в работата на парламента е пряко задължение.

„Няма как това да не е притеснително. Цяла Европа се опитва да спре напъна на националисти и популисти и в същото време такива формации са в парламента”, каза Станишев.

Скандалите в БСП

„Всеки председател на национален съвет е в правото си да предложи състав на изпълнителното бюро. Аз съм го правил по този начин винаги и ако националният съвет го одобри, това се действа”, каза Станишев.

Той определи разделението между парламентарната група на БСП и изпълнителното бюро като разумно решение.

Той оцени мандата на Корнелия Нинова като председател на партията като успешен до този момент, защото тя постигнала много високи резултати и имат победа на президентските избори у нас.

По повод управлението на президента Румен Радев, Станишев каза, че е негов дълг да участва във формирането на национална позиция.

„В България трябва да сме наясно – президентската институция няма голяма изпълнителна власт, но има голяма морална отговорност да инициира дебати”, категоричен е Станишев.