Седем души са арестувани като част от мащабна международна схема за кибер измами за милиони евро. Групата е източвала банкови сметки на фирми от Съединените щати, Канада и Западна Европа. 

По първоначални данни, двама от задържаните са от ливански и иракски произход. Те са и основните организатори на групата, а останалите са така наречените „мулета”, които са получавали физически парите.

Парите се били превеждани от компаниите жертви по сметки в България и впоследствие чрез са пренасочвани към банкови сметки в Китай и Хонконг.

Измамниците пробивали сървърите на компании, прихващали бизнес коренспонденция и в момента, в който трябвало да има плащане, изпращали фактура с фалшив мейл, подобен на този на получателя на парите.

Българските служби са идентифицирали 61 „мулета” и 44 жертви. Установени са 39 неправомерни транзакции на обща стойност 1 032 238 евро и 326 023 долара.

Операцията е била проведена в 31 държави от Европа и в САЩ. В световен мащаб са установени  били над 3833 „мулета” и 386 души, които са ги набирали, арестувани са 228 души.

Идентифицирани са поне 4700 жертви на престъпления. Инициираните разследвания са 1025, много от които все още не са приключили. Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали за докладването на 7520 неправомерни транзакции по схемата, предотвратявайки щети за 12,9 млн. евро.