Как изглеждат 100 милиона евро и как могат да изчезнат? За едни отговорите на тези въпроси не са лесни. За други обаче те са елементарни.

В свят, в който вече парите са електронни, преводите се случват за секунди, а банкнотите са демоде, правилата на играта са съвсем различни. В този дигитален свят от богатството, известността и престъплението те делят няколко натискания на клавишите на клавиатурата.


Преди пет години един израелски гражданин идва в България
, без да подозира, че ще остане за по-дълго и дори ще бъде арестуван за космически суми у нас.

Гал Барак тогава е на 26, а днес – на 31 години. Преди да дойде в България се занимава със супер маркети в Израел. Днес е търсен с европейска заповед за арест за суми, които според някои достигат до 100 милиона евро. За това е наречен от медиите в Европа „Вълкът от София”.

Вие ли сте вълкът от София?
– Не, не съм аз. Може би, съм котаракът от София, но определено не съм вълкът от София.

Не всички обаче мислят така. Има доста обвинения към вас. Какво се случи и как се поставихте в тази ситуация на обвиняем?
– Бих казал, че ме поставиха в тази ситуация. Тя буквално се стовари върху мен, аз нямам роля в това, за което съм обвинен и заподозрян.

Бяхте арестуван през февруари, защо?
– Бях арестуван заради европейска заповед за арест, издадена от Австрия.

Какви са обвиненията към вас?
– Заради моето участие в определени компании и интернет платформи, и заради това подозрение аз бях задържан, за да бъда разпитан и нищо повече.


Сега Гал Барак е под домашен арест. Европейската заповед е издадена от съд в град Фелдкирх, Австрия. В нея отправените обвинения са за измама, пране на пари и участие в организирана престъпна група.

Освен прокуратурата, с казуса в Австрия вече са ангажирани адвокати, счетоводители и експерти. Елфриде Сикст работи за инициативата „Ефри”. Нейната цел е да събере обратно парите на измамените от интернет престъпления и най-вече - от така наречените "бинарни опции". В момента Гал Барак е от особен интерес за тази организация.


Гал Барак е един от собствениците на сайтове, които всъщност нараняват хората. Имаме много жертви, 400 души от цяла Европа, които ни разказват историите си - какъв е опитът им с тези сайтове и колко пари са загубили. Само тези 260 човека, които са мои клиенти, са загубили 5,9 милиона евро”, коментира Елфриде Сикст, Адвокатска къща „Шербаум”.

100 милиона евро. Къде са? Липсват ли и кой ви обвинява, че сте ги откраднал?

– Сумата 100 милиона евро е част от това, което днес е популярно да се нарича „фалшива новина”. Няма сто милиона евро, имаше публикации и за 250 милиона евро и други суми. Това е нормално, така историята става много по-популярна. Така или иначе, заповедта за арест беше заради 2,5 милиона евро, после от австрийската полиция приведоха и сумата от 157 000 долара. Така че цифрите в медиите са различни и – неверни, каза Гал Барак.

Според ГДБОП, международната заповед за арест е получена в началото на тази година. А службите са действали светкавично. Барак е задържан на границата със Сърбия, а на територията на страната е извършена мащабна операция, включваща претърсвания, разпити и изземвания.
 
„Става въпрос за предвиждане за покачване или намаляване на цената на финансови активи, така наречените бинарни опции. И когато лицата които участват в закупуването на такива опции навлязат в схемата, първоначално печелят определени суми до момента, в който техните активи се източат от измамниците. След което връзката с тях се прекъсва и те губят абсолютно всички пари, които са инвестирали”, посочи Явор Колев
началник отдел „Киберпрестъпност” – ГДБОП.


„Инвеститорите получават обаждания от кол център. Там им предлагат да инвестират малка сума пари в сайта, за да стартират портфолиото си. Например 250 евро. И често става през кредитна карта. и щом преведат парите могат да започнат да търгуват. Човекът, който отговаря за този нов клиент го насочва, подпомага и съветва. И при първите 20 транзакции се реализират печалби и парите в сметката се увеличават. И хората стават алчни”, заяви Елфриде Сикст, Адвокатска къща „Шербаум”.


И така – схемата е проста и брилиантна. И залага най-вече на алчността на хората. Един инвеститор влага парите си в интернет платформа. Тя започва да му носи доходност и той влага все повече и повече. Но когато поиска да изтегли парите си обратно се оказва, че сметката му е фалшива. Тоест - печалбите са само илюзорни, а истински инвестиции не е имало. И затова - няма и как и какво да тегли.

„Понякога инвеститорът казва, че иска да си изтегли парите. Ако става дума за малки суми – наистина може да се тегли, това е част от изграждането на доверие. но когато поискат да изтеглят по-голяма сума - тяхните неприятности започват. Първо започват загуби по сметката.  Изведнъж те вече не могат да се свържат с никого по телефона и започват да пишат мейли, не им се отговаря. а на някои направо им изтриват акаунта. После историята става много грозна. Някои хора са направо съсипани, защото са инвестирали целите си спестявания. Някои мислят за самоубийство”, поясни Елфриде Сикст, Адвокатска къща „Шербаум”.


Гал Барак признава, че е организирал кол център, където се давали съвети по телефона. В него работели близо 300 души. Но казва, че този бизнес е бил само страничен и е обслужвал дейността на Илан Цоря.

„Когато дойдох, бях нает или направо да кажа – бях съблазнен и прелъстен от Илан Цоря да отворя кол център. Той трябваше да обслужва другите му бизнес проекти. Не виждах нищо лошо в това, беше ми показано, че това е съвсем легитимен бизнес. Аз проверих и установих, че наистина няма проблеми. И така станахме партньори и отворихме кол център, който да обслужва дейностите му”, заяви Гал Барак.


В последствие Илан Цоря кани Гал Барак за съдружник и директор в нова компания – „Глобал финтех сълюшънс”.

„Предметът на дейност беше да се създаде нова чиста платформа за трейдинг, търговия онлайн. аз се съгласих и бях назначен на тази позиция. Но щом влязох във фирмата, заварих голяма бъркотия. Нямаше платформа, нямаше нищо, всичко беше пълна катастрофа, бедствие. Аз всъщност никога не видях платформата, видях само много пари, които бяха платени за изработването й, но нея я нямаше”, допълни Барак.


Тогава очевидно се стига до разрив между партньорите. И Барак праща до прокуратурата и полицията сигнали срещу съдружника си Илан Цоря.

Споменявате името Илан Цоря няколко пъти. Кой е той?
– Ако трябва да съм напълно откровен, Илан е истинският вълк. И не вълкът от София, а вълкът от Европа.

Къде е той? Арестуван ли е?
– Не, не е арестуван. Той е номер едно в списъка на издирваните от австрийските власти. Преди се укриваше в Тайланд, сега има слухове, че се укрива в Израел, защото няма споразумение за екстрадиция между Израел и Австрия. Но не е тук, не се показва никъде. Към този момент не е арестуван.

Да, този човек също е оперирал на територията на България, срещу него също имаше издадена европейска заповед за разследване, той трябваше да бъде разпитан в качеството на обвиняем, но в този период, в който беше проведена операцията, същия се намираше на територията на Китай”, поясни Явор Колев началник отдел "Киберпрестъпност" – ГДБОП.

 
„През времето на нашите отношения, които продължиха няколко години, той беше мой ментор. Той беше моят идол. Той беше най-големият играч в тази сфера на електронната търговия. Той ме вербува като младо момче от супер маркета с много амбиции да успее”, заяви Барак.

Илан Цоря посещава Виена. И там дава информация срещу Гал Барак на разсладващата платформа "Финтелеграм", където се подават сигнали за кибер престъплания. Нейният собственик обясни, че се е виждал с него два пъти.

„Видях се с Илан Цоря, той ми даде информация, която аз проверих и се оказа достоверна, полицията я потвърди. и вече си сътрудничим. Зподозрян е според австрийските служби, но за мен той допринася с информация”, заяви Верна Бюрм собственик на „Финтелеграм”.


Пред bTV Цоря обяви, че не е издирван и обвиняем в нито една държава, но е викан за разпит в Австрия. Посочва, че живее в Азия, Украйна и Израел и че ще даде допълнителна информация след излъчването на материала. Той отхвърля обвиненията на Барак като неоснователни. През петте години, в които е живял в България, Гал Барак е успял да свърши много неща. Да се ожени за приятелката си Марина.

Да си създаде страничен бизнес с недвижими имоти. Да се свърже с еврейската общност. И да се снима. Но не с кого да е, а с равина, с премиера Бойко Борисов и с втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Казва, че срещите им са били изцяло по еврейска линия. Службите казват, че не знаят нищо за това.

Нямаме такива данни, нямам представа какви отношения той е имал на територията на България с политици и бизнесмени. Неговата дейност на територията на България не е предполагала извършване на престъпления на територията на България”, каза Явор Колев
началник отдел "Киберпрестъпност" – ГДБОП.


Оказва се, че при тези схеми на работа кол центровете са от решаващо значение. Защото служителите там говорят с клиентите си ежедневно, дават им съвети и най-вече изграждат доверие към фирмата. В кол центъра на Барак са работили 300 служители, които признават, че са давали и финансови съвети на клиентите си. Те са ползвали интернет платформата на Илан Цоря.

„Тези хора от кол центъра изграждат лична връзка с клиента. И той им разказва за личния си живот. И после се започва – знам, че искаш нова кола, направи тази сделка и ще имаш достатъчно печалба да си я купиш. Или къща, или мечтана ваканция. Каквото и да е. Имаме хора, които са инвестирали по 300 000 евро.”, заяви Елфриде Сикст.


В адвокатската къща в Австрия не разкриват имената на своите клиенти. Казват, че е заради заплахи към тях. В колцентъра обаче са категорични - всички обаждания са били законни и само по работа.

Засега Гал Барак е заподозрян за престъпления на територията на Австрия и Германия. Какъв е размерът на нанесените щети изобщо не е ясно.

Ако бъде екстрадиран от България, Гал Барак ще бъде доведен в Съдебната палата на Австрия. Тук вече са задържани някои от неговите предполагаеми съучастници

Дали ще се стигне до екстрадиция обаче трябва да прецени утре българският съд. Адвокатите на Барак и самият той са категорични, че основания за това няма. Австрийските служби - че има.

„Имаше пет обвиняеми и той беше задържан, това говори, че има категорични данни че е извършвал престъпна дейност от територията на България, насочена към територията на други държави от ЕС”, категоричен е Явор Колев, началник отдел "Киберпрестъпност" – ГДБОП.


Търговията с бинарни опции засега не е детайлно регулирана от никоя правна система, тъй като е изцяло нова и за разследващите полицаи, и за прокурорите, и за жертвите на подобни схеми. В Австрия например за тях се прилагат правилата за финансови измами, а предвидените санкции са от 1 до 10 години затвор.

Прокурорите казват, че за тях самите да се ориентират в такъв тип престъпления е сложно, а на моменти - почти невъзможно. Каква ще е съдбата на Гал Барак и в момента е неясно.
Но вече е ясно друго - че тъкмо хора като него ще диктуват финансовите схеми на бъдещето.