След напрежението пред Софийския университет на 20 ден от протестите не може все още да се докаже дали кола е преминала през крака на протестиращ, както твърди самият той. Това казаха на брифинг от СДВР.

На място не се установи нарушение от старана на водача, посочиха от столичната дирекция.

Напрежение възникна между полиция и протестиращи на кръстовището на Софийския университет около 22 ч. вчера. До ситуацията се стигна, след като шофьор с лек автомобил се опита да премине, но не беше допуснат от протестиращи.

Малко по-късно те поискаха да бъде извикана линейка, за да окаже помощ на млад мъж, който по техни думи е пострадал от съприкосновение с автомобила.

Според СДВР няма свидетел на случката, а охранителните камери се преглеждат, за да се потвърди дали е имало съприкосновение на автомобила с протестиращия.

„Пускайки движението, в кръстовището пред университета се озова автомобил, който беше обграден от присъстващите хора, които прииждаха дори от тротоара. Движението на кръстовището беше освободено", каза Тони Тодоров, зам. - началник на отдел "Охранителна полиция" в СДВР.

След преглед в болница, удареният младеж Асен, пристигна на мястото заедно с баща си. Асен разговаря с Халед, който му се извини за случилото се. Въпреки това часове наред шофьорът остана блокиран в автомобила си без да може да си тръгне.  

При тази ситуация възникна инцидент, при който водачът реши да даде заден, за да напусне кръстовището без никакви претенции. Чу се вик, момче от протестиращите съобщи, че автомобилът е минал през крака му. Започна словесна схватка между водача, протестиращите и между нас, може да се каже, че възникна напрежение. Пострадалият беше закаран и прегледан в ИСУЛ, а водачът беше тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Тестовете бяха отрицателни, допълни Тодоров.

От столичната дирекция заявиха, че поведението на демонстрантите е било недостойно, защото те са хвърляли пръст, кенчета и различни предмети по автомобила.

"От СДВР призоваха ако протестът довечера има организатори, да се срещнат с полицията, за да се уговори начинът на провеждането му. До момента нито един от протестите не е проведен с уведомление“, подчерта Тодоров.

Пострадалият Асен няма да подава жалба в полиция. Шофьорът обаче сигнализира властите, че 4 часа е бил задържан против волята му от протестиращите, без по думите му да е нарушил закона. 

Вижте още във видеото.