Само по bTV – сдружението на австралиеца Джок Полфрийман вече има офис в София, докато той чака Върховният съд да се произнесе по казуса с предсрочното му освобождаване.

Там ще работи учреденото от него гражданско сдружение за защита правата на затворниците в България.

Софийският апелативен съд освободи Полфрийман 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание за убийство. Освен главната прокуратура, един от най-големите противници на освобождаването му беше и министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Преди 10 дни той го прие в кабинета си.

„Целта на моята среща с министър Данаил Кирилов беше да обясни на министерството, че ние не сме срещу министерството, не сме против републиката, напротив. Ние искаме спазване на българските закони в местата за лишаване от свобода”, каза Полфрийман пред bTV.

В момента в сдружението от всеки затвор има поне по един член, разказва той. Всичко става доброволно: „На място министерството получава информация само от едната страна. Ние предлагаме и другата страна. И министерството може да приеме или да отхвърли тази информация. Не знам кога ще бъде следващата ни среща, но се се договорихме за месечни срещи с министерството на правосъдието”.

На въпрос какво е научил в затвора през всичките тези години, Полфрийман отговори: „Много малко съм научил, научил съм българските затвори”.

А на въпрос каква поука е извлякъл от убийството, заради което влезе в затвора, Полфрийман каза: „Това е малко странен въпрос, защото много хора са казали и други са казали, че няма добро, което не е наказано. Аз съм забравил как е поговорката на български... – Само че поговорките не важат в съдебните зали. – Не важат и затова ме освободиха”.

Австралиецът не можа да отговори дали е стигнал до помирение със семейството на Андрей Монов: „Още тогава, по време на делото, това преди 10-11 години, съм казал всичко, каквото трябва да бъде казано”.

Вече повече от две месеца няма решение на Върховния касационен съд дали ще отмени предсрочното освобождаване на австралиеца в затвора.

Цялото интервю на Канна Рачева с Джок Полфрийман гледайте в „Тази сутрин” на 17 декември.