Политически престрелки и за завода за боклука в София. ГЕРБ-СДС обвини общината и новото ръководство на завода в безхаберие. Кметът Васил Терзиев припомня, че е заварил съоръжението в аварийно състояние, заради което 90% от преработения боклук продължава да се изхвърля на депото вместо да служи за гориво на индустрията.

Според него проблемът е от години. Темата за боклука на София разпали страстите в общината.

1300 тона отпадъци всеки ден идва в завода в село Яна. А десетки камиони чакат да опашка, за да могат да разтоварят боклука на софиянци.

Снимка: Редакторски екип

Внезапна проверка на ГЕРБ-СДС показва как се разделят и третират отпадъците.

Общинските съветници твърдят, че пресованото РДФ-гориво вместо да се изгаря в циментовите заводи се заравя в клетките на сметището.

„Готово РДФ-гориво, което е обработено през завода, се заравя в депото. Това е огромен екологичен проблем“, заяви Георги Георгиев - зам.-председател на Столичен общински съвет от ГЕРБ-СДС.

От 600 тона РДФ – само 200 отиват към едно предприятие, призна директорът на завода за отпадъци. Другите предприятия отказват да ги приемат с аргумент - горивото е некачествено.

На въпрос какво означава оползотворяване директорът на завода за отпадъци инж. Николай Савов каза, че „оползотворяване означава, че в депото се заравя.“

В годините назад 90% от боклука е отивал в земята, а не в пещите, признават от завода. Кметът на София има план как да оздрави завода за боклука, за да не се запълни депото до две години. И да спести от ръчно сепариране на отпадъците 3 млн. лв.

„От 85-90% депониран отпадък, което заварихме, е да приключим годината на под 10%, като качим няколко пъти процента, който рециклираме и оползотворим напълно РДФ“, обясни Васил Терзиев - кмет на София.

430 000 тона отпадъци се изхвърлят всяка година.