Сблъсъкът дали президентът Румен Радев трябва да издаде укази и да освободи предложените министри от служебния премиер Димитър Главчев – земеделския и външния министър, остава неразрешен засега.

От Тутракан Бойко Борисов обяви, че и преди е имало политически назначения, като припомни имена от БСП, както и създаването на ПП като президентски и политически проект и каза, че ако президентът не смени двамата министри, то политическата отговорност трябва да бъде носена от него.

„Аз не мога да разбера президента Радев дали наистина мисли, че имаме толкова къса памет. Аз помня ярките политически лица от кабинета на Радев – че той правеше цели партии от служебното правителство. Това бяха партиите на Стефан Янев, партията на Кирил и Асен. Изобщо не ме интересува кой ще е външният министър“, каза Борисов.

В кулоарите на парламента пък Делян Пеевски отправи предупреждение към държавния глава.

„Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише. Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички. Така няма да има министри, няма да има парламент, утре може да нямаме и президент“, каза той.

Номинираният за външен министър, Даниел Митов, също коментира евентуалното си назначение.

„За президента Радев това ще бъде тест за геополитическата и външнополитическата му ориентация. Той много добре знае какви външнополитически позиции имам аз, много добре знае каква политика ще следвам като външен министър“, каза той.

Другите партии все още не са коментирали темата.