Военните действия в Украйна към момента не създават пряка военна заплаха за България, но са необходими превантивни действия. Това е общата позиция след среща на президента с премиера, министри и службите.

Взаимни обвинения си отправиха власт и опозиция за създавана умишлена паника и опашки пред бензиноколонките.

Извънредният брифинг в Министерския съвет започна след около час и половина разговори между премиера, двама вицепремиери, министъра на енергетиката и членове на българската петролна и газова асоциация.

Темата  на срещата е била как е предизвикана паниката с опашки по бензиностанциите на 2 март вечерта.

Премиерът директно обвини младежката организация на ГЕРБ, че е платила да бъдат разпространени във „Фейсбук“ снимки от малки бензиностанции, които в този момент са си вдигали цените.

Снимка: btvnovinite.bg

Петков увери, че има достатъчно количества гориво у нас и обвини младежката структура на опозиционната партия „в груба манипулация“.

„Всички са заредени, няма никакъв проблем. Единствената причина, че се е получила паниката в сряда е, че са се ползвали снимки от малки бензиностанции, които са изпратени навсякъде в социалната медия за политическа или хибридна атака. Хората които са го организирали, това са свързани с младежката организация на ГЕРБ и ето как използват страха от войната“, заяви Кирил Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

Последва отговорът на младежите на Бойко Борисов.

„Ние предизвикахме кризата  в цената на горивата. Нашият министър председател се оказа всевиждащ ястреб и той ни разкри“, заяви Николай Алгафари от младежката организация на ГЕРБ.

„Нека да напомня членът на нашата парламентарна група Жечо Станков часове, подчертавам, часове преди министър-председателят, без да му е работа, излезе и  каза на всички, че има достатъчно количество горива и че няма основания за паника“, заяви Томислав Дончев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според министъра на енергетиката случаят е „пример за организирано мероприятие срещу стабилността в държавата“.

„Ако търсенето се увеличава с10-15 или 20 на сто, е една ситуация, ако в рамките на един ден търсенето е с три или четири пъти по-високо е меко казано странно. Стрестестът беше преодолян, благодарение на  всички колеги, които направиха така, че пазарът да устои“, заяви Александър Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно вицепремиерът Корнелия Нинова възложи на Комисията за защита на потребителите проверки на бензиностанциите в цялата страна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!