Ние сме опозиционна политическа сила, нашата цел и задача е, както казват хората, и да намираме кусури на управлението: такива, които забелязваме в Народното събрание и такива, каквито виждат очите ни. Това нашите членове са коментирали, освен опашки пред бензиностанциите – и счупени мантинели, непочистени пътища през зимата, всяка сфера, където държавата не се справя. Така зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обясни пред журналисти спонсорираните публикации във „Фейсбук“ на младежката организация на партията по време на паниката по бензиностанциите у нас.

„Връх на безпомощността е да се оправдаваш с другите, хеле пък с младежка организация, а представете си, щом младежите не са сторили тая поразия, ако се ангажират цялата партия, какво ще стане?“, запита бившият вицепремиер.

Неговият колега Делян Добрев допълни: „Вместо да реагират адекватно – например, с отпускане на горива от Държавния резерв на 2 лв. и с това да успокоят хората, те не направиха нищо, търсеха кого да обвинят“. Той имаше подобен призив и в социалните мрежи в деня на паниката.

В същото време Дончев посочи, че депутатът от ГЕРБ Жечо Станков публично е обявил, че горива има. „Да бъдеш добра опозиция не означава да се опитваш да събориш държавата“, категоричен беше зам.-председателят на партията на Бойко Борисов.

В началото на брифинга младежи от ГЕРБ иронично поеха отговорност за паниката, изпратила хиляди по бензиностанциите из цяла България
Снимка: bTV

Проверка в системата за реклами на „Фейсбук“ не показва спонсорирането нито на публикацията на Добрев, нито на думите на Станков от страна на ГЕРБ и свързани с техните структури профили.

Депутатите от ГЕРБ ще пишат сигнал до прокуратурата за друг въпрос в енергетиката – за обявените вчера и от партийния лидер среднощни сделки с газ на борсата в първия ден на войната.

Според бившите управляващи става дума за продажби на половин цена и разлика със стандартното в рамките на половин милион лева.