Задочен сблъсък между управляващите и опозицията купуваме ли руски природен газ през посредници на много по-висока цена.

Енергийният министър Александър Николов обясни пред bTV защо частна фирма, а не държавната “Булгаргаз” е резервирала капацитет по тръбите в момента, в който "Газпром" спря доставките за България.

Има ли връзка с руски доставчик?

Не бих казал. Не.

Има ли резервиран газ тази фирма по „Турски поток“, по който минава руски газ?

MET до колкото зная, търгува с цяла Европа и не е работа, на който и да е в държавната администрация да се намесва в корпоративни отношения.

Просто до колко е вярно това, че отново купуваме руски газ на по-високи цени?

Не е вярно, че купуваме руски газ на по-високи цени.

По думите на Николов, бившият директор на „Булгаргаз“ не е координирал подписването на последния анекс с Азербайджан, от които произтичат загуби за държавата. Той отрече да е бил в министерството по времето на подписването на анекса.

Според бившите управляващи от ГЕРБ, държавата така или иначе купува руски газ, но чрез посредници, което ще доведе до скок на цената на суровината. Те се позоваха на медийни публикации.

„И какво се оказва сега, че фирмите на Христо Иванов, „Да, България“, на ПП-та, БСП-та и т.н. Опорките им, че "Балкански поток" е бил на Путин, ако са верни, са участвали активно там. Да си изберат коя от тезите да защитават. Но в едната е, че са с двата крака вътре, в другата говорят глупости. Няма трети вариант. MET участва точно като навремето "Mултигруп" по времето на Жан Виденов на входа и на изхода откъм Черно море и откъм Гърция", каза Бойко Борисов.

Той повтори, че е постигната 100% диверсификация в енергетиката: „И в момента г-н Василев, че може от над 20 млн. кубика  при харчене 3 милиарда да минават през България, трябва да завърши с г-н Борисов, благодаря ви.“

Според ГЕРБ правителството е трябвало да отчете пред парламента как вървят преговорите с „Газпром“.

Енергийният министър обясни пред bTV, че бившият директор на "Булгаргаз" не е координирал подписването на последния анекс с Азербайджан, от който произтичат загуби за държавата. Той отрече да е бил в министерството по времето на подписването на анекса. 

Министерството на енергетиката е знаело точно какви количества се договарят с Азербайджан, показва документ, с който bTV разполага.

На 30 юли миналата година служебният министъра на енергетиката Андрей Живков дава зелена светлина на БЕХ да резервира капацитет за преноса им в гръцката мрежа. По това време Александър Николов все още е на поста си.

С протоколно решение на съвета на директорите На 15 септември БЕХ дава одобрение за сключване на анекса към договора, с който се определят и точните количества на доставката на азерски газ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!