Бюджетът разпали сблъсък между служебната власт и опозицията в пленарната зала. Гълъб Донев се изправи срещу БСП и „Демократична България“. Удължаване на бюджета е категоричното мнение на служебния кабинет. 

Контролът започна със сблъсък за бюджета между опозицията и служебния премиер. БСП настояха за социални мерки за зимата, а Гълъб Донев обяви, че няма намерение да надхвърля своите правомощия. Затова - предлага удължаване на бюджета, а не внасяне на нов.

„Служебният Министерски съвет няма собствена политика по доходи, а е длъжно да спазва заварен бюджет “, каза Гълъб Донев.

„Или си противоречите, или не знаете какво правите. Дългосрочна политика ли е 8 нови F-16 и нови „Грипени“ за 6 млрд., а нашата струва 2 млрд. Защо за самолети може, а за заплати – не?“, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Сблъсъкът се пренесе и върху това има ли назначения в различни държавни бордове и заплати от по 15 000 лева.

„За бордовете - ресорният министър. Премиерът не отговаря предприятие по предприятие и се съмнявам, че данните са верни“, заяви Донев.

„Не се измъквайте. Обща политика на този кабинет е масови чистки саморазправа и калинки“, коментира Нинова.

В кулоарите финансовият министър обяви - депутатите ще получат само удължителен закон, с който не могат да променят параметрите на бюджета.

„При удължителния закон не би следвало да могат да го прекроят съгласно закона за публичните финанси“, каза Росица Велкова , служебен министър на финансите.

„Това означава че този закон, който е внесен удължителен, замразява всички заплати, пенсии, което е неразумно с оглед инфлация. Нови избори – март, ново правителство – април, и до тогава нищо“, каза Асен Василев, бивш министър на финансите.

„Демократична България“ пък атакува служебния кабинет по друга линия - премахва ли се забраната за износ на горива, произведени от руски петрол.

„Цените на горивата ще се повишат. Не смятате ли, че това ще се отрази на инфлацията и растежа“, попита Мартин Димитров от ДБ.

Кабинетът отрече да има такова решение. А според „Демократична България“ така се заобикаля парламента.