Институционално напрежение и президентско вето върху закона за извънредното положение. Това доведе до напрежение между държавния глава и правителството по време на обявеното извънредно положение.

Президентът Румен Радев определя някои от текстовете като "крайно рестриктивни" и допусна, че може да останат и след края на извънредното положение.

Държавният глава поиска адекватни мерки в помощ на най-уязвимите. Премиерът веднага отговори и обвини президента в егоцентризъм и политически пиар.

В същото време броят на заразените у нас продължава да расте и достигна 187 души. Създава се медицински експертен съвет.

Президентът върна закона за извънредното положение за ново разглеждане в парламента. Аргументите му са, че някои от мерките са крайно рестриктивни и, че може останат да действат и след кризата с коронавируса.

Според него депутатите трябва да преразгледат отново текстовете, които касаят - първо свободата на словото заради липсата на дефиниция за понятието "невярна информация” и второ - спекулата заради тавана на цените на някои стоки, свързани с пандемията.

В обръщението си Румен Радев посочи като недостатъчно прецизирани и текстовете за правомощията на армията, но е категоричен, че тя трябва да помага при криза.

Кризата с коронавируса изисква обединението на всички институции, припомни президентът. 

„Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще, гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Затова правителството следва да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите".

Армията трябва да помага при кризи, но при определени условия, категоричен е държавният глава.

„Когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време”.

Според президента мерките срещу спекулата трябва да се безкомпромисни, не бива да блокират стопанските дейности.

„Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава".

Законът атакува и последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. Затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор.

Държавният глава призова правителството да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите.

„Никоя битка не е спечелена със страх, тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение, от нашия разум действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България”, каза държавният глава.

Президентът обеща да оповести в детайли мотивите си в най-кратки срокове и призова депутатите да ги вземат под внимание при гласуването. 

По-рано днес Асоциацията на индустриалния капитал призова държавния глава да наложи вето, тъй като част от мерките в извънредния закон няма да дадат желания ефект и ще имат тежки последици за българската икономика.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е изненадан от реакцията на държавния глава. По думите му решението за вето е доста неочаквано при положение, че и тази сутрин двамата са разговаряли. Борисов заговори за егоцентризъм и политически пиар:

Текстовете за спекулата са по предложение на БСП и ще бъдат отхвърлени при гласуването на ветото. Дотогава ще се мисли за по-добри разпоредби, така че да не се изкривява пазарът.

Ще се прецизира и нормативната уредба, касаеща наказанията за невярна информация, като думата "невярна" ще отпадне.

А по отношение на включването на армията министър-председателят беше категоричен, че военните ще помагат на полицаите и жандармерията, а като парламентарна република - решенията са на Народното събрание.

Бойко Борисов попита какво се е случило от четвъртък, когато той и министрите от кабинета се срещнаха с държавния глава до днес, или пък от 10 ч. тази сутрин, когато е бил последният разговор между двамата.

„Сега като се събрахме горе - все едно не сме говорили със същия човек”, каза Борисов.

Министър-председателят коментира, че предложението за регулиране на цените е на левицата и попита защо Радев "услужливо е спестил тази информация”.

„Те ни връщат точно тези предложения във времето на зрелия социализъм”.

Президент и премиер са обсъдили и проблема с наказанията за невярната информация и възможността да се правят интерпретации с думата "невярна".

„Аз му казах да я замени с каквато искат и това цели само тези, които зловредно, ако някой създаде паника по някакъв начин".

А на притесненията на държавния глава за включването на армията Бойко Борисов отговори така:

"Това е егоцентризъм - да кажеш, защото държавният глава... щяло да става без негово знание. Единственото, за което ще се използва, ако се наложи, армията, това е поради искането на МВР, че полицаите и жандармеристите ще умалеят".

Държавата ще подкрепи и хората, и бизнеса, категоричен е премиерът, но първо трябва да се направят разчети колко време ще продължи кризата. На първо място е лечението, а след това запазването на достатъчно финансов ресурс, за да могат да се плащат пенсии.

„Ако месец, месец и половина трае тая гадост, тая коронавирус в света - тогава ще може да се възстановим. Тогава вече на тези, които са засегнати, ще извадим пари”.

Премиерът постави въпроса и защо бизнесът в момента иска цялата тежест да падне само върху държавата.

„Те много ми се обидиха, че казах - продайте си по една от мерцедесите и майбасите и ще платите за първия месец на служителите си”, заяви Борисов.

Харченето на резерва от 7 милиарда сега и веднага би поставило на риск държавата:

„Аз не чух английската кралица да критикува Борис Джонсан, в момента на кризата, когато всичко е мобилизирано, да излезеш и да си нахейтиш правителството. Бих му казал накрая на Радев - не пожелавай властта, защото може да стане твоя”, каза още премиерът.