Сблъсъци белязаха Националната конференция на ГЕРБ в столицата. Напрежението ескалира в „София Тех Парк“, където присъстваха хиляди активисти на управляващата партия, и по-късно прерасна в блокада.

Жертви на агресията станаха и журналисти. Сред тях е Полина Паунова, която е заснела как започва физически сблъсък между протестиращи и някои от хората, присъстващи на събитието на ГЕРБ.

Удрят я в гръб и изхвърлят телефона ѝ. Малко по-късно Паунова се опитва да говори с мъжете, които крият лицата си с маска, очила и шапка.

„Тя се пробва на 3 пъти да снима и 3 пъти ѝ хвърляха телефона и го бутаха и я гонеха да не влиза при хората от ГЕРБ, които са към сцената“, разказва за случая Стойко Станоев, очевидец.

Паунова е подложена и на вербалната агресия от страна на делегат в конференцията.

Сред битите е и Антони Аврамов: „Пребиха ни привърженици на ГЕРБ. Изведнъж се затичаха към нас и започнаха да ни бият. Ходихме през тук, заедно с привържениците на ГЕРБ и в един момент към нас се затича една тълпа от 20 човека. Мен ме свалиха на земята, удряха ме, ритаха ме, който се опита да снима с телефон – му счупиха телефона. А полицията мълчи и стоят като статуи. Полицията пази ГЕРБ, тя не прави нищо друго. Това са мутри“.

Аврамов, когото във вторник вечерта показахме със семейството му на протеста на жълтите павета, отрича днес да е провокирал симпатизантите на ГЕРБ, след като е преминал през загражденията.

По време на речта на премиера Бойко Борисов същият маскиран мъж от видеото с Паунова атакува други двама протестиращи, навлезли в зоната на събитието на управляващите.

Снимка: Ладислав Цветков

Нападнатите в този бой са Нестор и Красимир.

Снимка: Ладислав Цветков

Снимка: Ладислав Цветков

Пресаташето на земеделското министерство – Ася Попова, заяви, че е била ударена от същия човек: „Започна да ме обижда: „Каква си ти, ма! Дай си телефона, какво снимаш“. Да, след което успя да ми вземе телефона, тръгна към мен, аз тръгнах назад, той тръгна напред, удари ме по корема, след което вече дойде охраната и успяха да вземат и телефона, даже още съм много развълнувана и защото не вярвам, че такива неща са нормални“, разказа Попова пред журналисти.

Жертва на побой е и друг човек на име Кирил. Прегледан е в „Пирогов“ с болки в гръдния кош.

В своя позиция от ГЕРБ заявиха, че охраната на форума е била осигурена от „София Тех Парк“: 
„За съжаление платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност“.

Оттам пък поясниха, че лицата, проявили агресия, не са част от охраната, осигурена от ръководството.

Минути след сблъсъците – на излизане от събитието, протестиращите се видяха очи в очи с делегатите.