Да обиколиш буквално целия свят като посетиш всички 196 международно признати държави.

Това е сбъднатата мечта на един варненски лекар.
Д-р Красимир Петров мечтае да пътува още от дете. Едва на Христова възраст обаче си поставя за цел да посети всички международно признати държави.

„Всъщност това си е мания, да си го кажем направо съвсем честно, защото подобен стремеж е свързан и с нещо леко налудничаво – защото иначе какво ще търси човек по средата на океана на някакъв тихоокеански остров като Науру”, казва д-р Петров.

Хирургът, който е и директор на варненска болница, се чувства най-добре не в пълните с тълпи туристи столици, а сред природата - в Африка, Лаос, Амазония, Сахара, Аляска или Далечния изток.

Сред най-екзотичните му преживелици е случай, когато се оказва посред нощ насред джунглата със стара кола под наем, местен шофьор и френска студентка, заплашена от посегателство на военен патрул.

Професионалните му съвети към авантюристите са: „Старото колониално правило за тропика – не се яде нищо, което не е минало през огъня или което не е обелено, това е принцип, задължително пак в тропика след залез слънце дълги ръкави и дълги крачоли на панталоните заради малария”.

Пийте само бутилирана вода, ваксинирайте се срещу жълта треска и се радвате на всяко предизвикателство по пътя, съветва още лекарят-пътешественик.