Сажди и черен прах във въздуха. За това сигнализираха зрители на bTV от Бобов дол, според които причината за замърсяването е ТЕЦ-ът в района.

"Ужас е. Е гледай. Това може ли да бъде чушка. Отбирам. Да избера, за да може манджата да стане по-вкусна", каза Стойна Дивячка. 

80-годишната Стойна се грижи за два декара градина, но замърсяването убива продукцията ѝ. 
"Унищожена е реколтата. Хората умряха. Млади хора и всички от рак. 80 години съм това чуди не съм видяла”, добави тя. 

Черният прах и саждите могат да се видят най-вече по имуществото на хората.

Къщата на Иван Левчев е на първа линия до централата. До нея има и овощна градина. "Продукцията е това. Не знам какви грижи да положа при положение, че ТЕЦ “Бобов дол” ни замърсява и унищожава реколтата. Нека работи, но да се спазват технологичните норми”, заяви той. 

Сигнали до институциите са подавани и от кметството. "Вече нещата излизат извън контрол”, каза кметът ма Големо село Васил Васев. 

От ръководството на централата заявиха, че са взети мерки: пръскане с вода и "зeлен пояс" от дървета.

"Мога да покажа целия пояс, който направихме от към селото със зеления пояс, пръскачките”, каза директорът на ТЕЦ-а Любомир Спасов. 

От ТЕЦ “Бобов дол” са категорични, че ще продължат с инвестициите и действията за опазване на околната среда.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите – София заявиха за bTV, че след постъпили сигнали за запрашаване на въздуха в понеделник е извършена незабавна проверка на място. В резултат са "установени неорганизирани емисии от открития въглищен склад, от мястото на складирани въглища до водоохладителните кули и от котелния цех на ТЕЦ-а”. 

От РИОСВ - София казаха, че дружеството не е изпълнило задължението да не допуска неорганизирани емисии при производствената си дейност, заради което е започната процедура за съставяне на акт за установяване на административно нарушение и са дадени предписания.

От Инспекцията посочват, че през миналата година на дружеството са извършени 47 проверки и са съставени 18 акта, а издадените наказателни постановления на обща стойност 1 140 000 лв.

Нарушения са установени и от "Грийнпийс" – България, като последните наблюдения на организацията от петък установяват, че отпадъците в депото, в което би трябвало временно да се съхранява пепел от изгорените въглища, не се извозват. Вместо това те са складират на открито в  близост до домовете на хората, което предизвиква силно запрашаване в района.