Саздърма с 5% съдържание на конско месо, което не е обявено на етикета на продукта, се е продавала в българската търговска мрежа, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Положителният резултат за съдържание на конско месо е дала една от 25 проби, изпратени за ДНК анализ в лаборатория в Германия. В първата партида от общо 100 проби, резултатите от която станаха ясни преди десет дни, бяха установени четири продукта с конско. Резултатите от третата партида се очакват до края на следващата седмица. Последната партида пък ще бъде изпратена до края на март.
Инспектори от Областната дирекция, на чиято територия се произвежда саздърмата, вече извършват проверка на предприятието, което я произвежда, а цялата налична продукция от партидата се изтегля от пазара. При необходимост ще бъде изследвана всяка от съставките вложени в продукта.