Само по bTV специална среща с 12-годишния Сашко, който оцеля девет дни в планината над Перник. Детето беше намерено преди шест дни и от тогава е в “Пирогов”. Оттам той говори за първи път пред bTV и Ивелина Драгнева.

12-годишният Александър е все по-добре. Вече дори се разхожда по коридорите в детското отделение на „Пирогов“, намерил е и нови приятели сред малките пациенти там. Баща му нарича сина си боец, а спасителите му - герои.

12-годишният Сашко пред bTV
Снимка: bTV

Щастлив ли си?

- Да, да, да!

Щастлив и с широка усмивка. Така изглежда Александър днес - две седмици, след като следите му се изгубиха край Профилакториума в Перник. Детето обедини хиляди българи. Девет дни и осем нощи полиция, следови кучета, водолази, алпинисти, хиляди доброволци бяха на терен.

И Сашко беше спасен. Сега за него се грижат най-добрите специалисти в „Пирогов“. Баща му е неотлъчно до него. Днес застана пред камерата ни, за да изрази благодарността си.

„Благодарен съм на всички. Аз съм най-щастливият човек на света, защото детенцето ми се намери. Благодарен съм на тези хиляди хора, които не спряха девет дни да го търсят. Оставиха семействата си, работата си, всичко и просто това дете е и тяхно дете. Тези прекрасни мъже с огромни души Милко и Веско – те ни спасиха живота и ми върнаха живота. Няма как да им се отблагодаря“, каза той.

Александър нарича сина си обединител, а щастливата развръзка не чудо, а плод на общи усилия.

„Името Александър значи защитник на вярата, воин на вярата. Аз по-скоро мога да кажа, че той е воин на вярата като върна вярата ни в доброто, в състраданието, в това да ни пука един за друг“, каза баща му пред bTV.

Чувахме се няколко пъти по телефона, вие казвахте "Няма време, няма време". Губихте ли надежда?

"Имах вътрешното усещане, че е жив. Тoва ме крепеше и през цялото това време да не спираме, просто да не спираме", допълва бащата.

Оттук насетне Сашко и баща му искат единствено той да се възстанови напълно и да се приберат вкъщи.

Бащата на Сашко пред bTV
Снимка: bTV

„Вече става от леглото, вчера се разходи в стаята, днес се разходи в коридора. Запозна се с дечицата, които са в отделението. Вече се усмихва, в много по-добро настроение е. Има книжки и тетрадки, на които си записва разни неща“, добави Александър Цветанов.

Очаква се 12-годишният Александър да бъде изписан от „Пирогов“ в следващите дни. Днес попитахме бащата на Сашко и дали все още има съмнения синът му да е бил отвлечен. Той отговори, че тече разследване и не може да коментира версиите.

Разследването по случая продължава.