„Много информация знам за ВВС, но не знаех, че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената основна причина всъщност не е основна“.

Това написа във „Фейсбук“ Димитрина Попова, съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев, който се разби с изтребител МиГ-29 в Черно море по време на учение край Шабла на 9 юни.

По-рано днес от Министерството на отбраната разпространиха доклада на „Военна полиция“ за авиоинцидента.

На практика изводът на разследващите е, че основната причина за разбиването на изтребителя е в пилота – заради загуба на пространствена ориентация. В доклада обаче е посочена и съпътстваща причина, за която е посочена групата за бойно управление и ръководството на стрелбите. Те не са преценили риска от по-голямата скорост, с която е падала мишената. От комисията, която движи разследването, засега отказват коментар.

В доклада са публикувани и цитирани последните думи на майор Терзиев и диалогът му с ръководството на полета.

„Отсега се вижда, че някой съзнателно е накарал майор Терзиев да слезе на малка височина, което за мен е престъпление. Още повече като се има предвид, че той е имал съвсем минимален нальот през годината“, коментира Димитър Ставрев, редактор на списание „Клуб Криле“.

„Най-важното нещо, което ще ни даде черната кутия, е това на каква височина е спряла работата на черната кутия. Ако тя е на 2000 метра изключена това означава експлозия във въздуха, ако е ена 0 метра така както се говори в момента загуба на ориентация“, е мнението на авиоексперта Ангел Борисов.
До 3-4 седмици предстои да бъде снет и записът от черната кутия в Русия.

Две версии, които са отхвърлени в хода на разследването, са отказ на авиационната техника, както и разрушаването на самолета от осколки при изстрелването на ракетата.