С бдение със свещи пред столичния храм „Св. Неделя“ граждани и институции изразиха съпричастност към засегнатите от болестта и към стигмата ХИВ/СПИН.

Снимка: bTV

Повод бе отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН в третата неделя на май. Инициативата е организирана от Столичната регионална здравна инспекция и Българския червен кръст. 

Свещичките бяха наредени под формата на панделка, която е символ на солидарността към хората, които живеят с ХИВ/СПИН, и обединява усилията в борбата със заболяването.

Тази година мотото на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Денят се отбелязва и в други градове на страната. 

Снимка: bTV

Инициативата започва през 1983 г. в подкрепа на живеещите с вируса, а в България денят се отбелязва от 1992 година. Целта е да се повиши информираността на обществото, да се ограничи стигмата и дискриминацията на свързаните със заболяването, както и да се ангажират повече хора в превенцията на ХИВ.

ХИВ е вирус, атакуващ имунната система, при което тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. ХИВ инфекцията е прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия, докато причини СПИН – последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена.

Снимка: bTV

Над 4200 са българите, носители на ХИВ, показват данните към декември 2023 година. Прилагането на антиретровирусна терапия променя естествения ход на ХИВ инфекцията и значително удължава периода от първоначалното инфектиране до развитие на СПИН.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се хора с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Снимка: bTV

Всеки гражданин може да провери своя ХИВ статус в кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване в Столичната регионална здравна инспекция – ул. „Враня“ 20, като на 20 май кабинетът ще работи до 16:30 часа.