Съобщенията, които получаваме от институциите, да бъдат само на роден език. Това гласи законопроект за българския език, подготвен от Обединените патриоти.  85-годишната Петра  използва  мобилния телефон, за да говори с близките си, но получава и съобщения – кога за пенсията, кога за сметки, но на латиница.

Тогава възрастните търсят помощ от председателя на пенсионерския клуб или от кметицата. 

За да няма неразбрани съобщения, от Обединените патриоти предлагат институциите да комуникират с клиентите си на кирилица. За първи път трябва да се уреди използването на българския език във виртуалното пространство. 

„Подобни електронни услуги ще се разрастват, подобни есемеси  могат да се получават например от учители и от училищни власти”, обясни Милен Михов, депутат от Обединените патриоти.

Според езиковеди заради новите технологии не трябва да "превеждаме" всяка дума. Така градската легенда носи, че са искали да заменят "кибрит" с драсни-пални клечица.

Преди години се роди идеята да се превежда на български всяка музикална творба. Например „Йелоу събмарин” на „Бийтълс” задължително да се съобщава като „Жълтата подводница”.

Сега Патриотите предлагат глоби и за депутатите, с начало 300 лв., ако използват чужди думи в публични изяви.  За спазването на правилата ще следи Съвет по български език.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!