Шефът на РИОСВ-Хасково е бил подложен под натиск, за да отмени заповедта си за спиране на работа  ТЕЦ „Марица 3“. Това заяви екоминистърът Борислав Сандов на брифинг пред журналисти.

По думите му вече има издадена нова заповед за спирането на работата на „Марица 3“, отново от директорът на РИОСВ-Хасково.

„Започвам с една лоша новина - преди малко излезе решението на Европейския съд в Люксембург. България е осъдена за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточен район. Това е първото решение и то е установително. Но на практика по тази наказателна процедура следва Европейската комисия да установи дали ние сме прекратили това нарушение. В противен случай ще отправи нов иск към Европейския съд в Люксембург, който този път носи със себе си и финансови санкции за страната ни“, каза Сандов.

Екоминистърът заяви, че не знае какви обяснения се въртят в общественото пространствo за отмяната на протеста на енергетиците, но той има „свое обяснение“.

„Аз съм организирал множество протести. Като казвам множество - над 100. Винаги по закон. Знам какво съдържа Закона за митингите, манифестациите и събранията. Синдикатът на „Марица 3“ явно не знае. Установих днес от документите, които пристигнаха от Столична община, че има нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите при уведомлението на синдиката. Свързах се Столична община и обясних, че съм установил това нарушение и че мога да предприема действия. Малко по-късно автобусите тръгнаха на обратно. Това е моето обяснение“, каза Сандов.

Вижте още във видеото.