Изтребителите в "Граф Игнатиево" и хеликоптерите във "Враждебна" вече се готвят да излетят към София за парада. От "Граф Игнатиево" ще излетят три самолета, от които двата са учебно-бойни с по двама пилоти и един боен с един пилот в него.

Времето за прелитането е 11 минути като самолетите ще преминат с около 500 – 550 км в час на около 300 метра височина. Това каза старши инженер подп. Станислав Драгиев, началник на Авиационна техника в база "Граф Игнатиево".

"Особеното в полета е, че трябва да има много точна синхронизация между летателните екипажи, които излитат от София и нашите изтребители, които излизат от Граф Игнатиево и наземната част на парада, за да може да преминат в точно разчетното време".

МиГ-29 могат да развиват 2450 км, като таванът на полета е 17,5 км.

"Самолетът е много надежден и добър изтребител, но последните 20 години нямаме добро ресурстно осигуряване и затова се налага инженерно-техническият състав да полага доста труд за поддържане на авиационната техника в летателна годност, за да може все още български пилоти с български самолети да дежурят на нашата дежурна стоянка", заяви подп. Станислав Драгиев.

От база „Враждебна” ще излетят хеликоптерите Ми-24, Ми-17 и Кугър.

Майор Калоян Милков обясни, че  Ми-17 ще открие парада с националния флаг, във формация Клин, води Ми-24 и отляво и отдясно на него са двата Кугъра.

Днешната мисия беше репетирана предните дни. Указанията за днес са да го изпълним по същия начин както предните дни и си пожелаваме времето да е с нас, да не завали, каза Майор Калоян Милков.

Мотивира ни желанието да съхраним тези способности, които имаме макар и със старата техника, за да предадем опита на по-младите, които идват и да си вършим успешно работата, допълни майор Калоян Милков.

В 10:42 хората ще могат да видят машините в небето над София.