Втори случай на забавено лечение на дете само за седмица. Трети месец 8-годишно момиченце чака животоспасяваща операция на гръбнака. Междувременно състоянието на Самуела се влошава.

Държавата одобрила документите на момиченцето още през февруари, но операцията не се насрочва.

На 8-годишната Самуела трябва да се поставят импланти на гръбнака за близо 94 000 лева, в противен случай детето ще бъде лишено от нормален живот.

Според родителите единственото място, където може да се извърши операцията е „Токуда”.

В частната болница нямат проведена обществена поръчка за медицински изделия.

Фондът обаче настоява за търг, иначе няма да възстанови парите на лечебното заведение.

Самуела е родена с тежко заболяване – спина бифида, при което прешлените в лумбалната област не са затворени. Страда и от сколиоза. Досега на детето са направени 4 операции. Единственият шанс за живот е нова интервенция за поставяне на магнитни импланти, които ще изправят гръбнака й.

Операцията е необходимо за живота на детето, защото изкривяването на гръбнака е голямо, 100 градуса, може и повече, защото са минали вече 3-4 месеца, обяснява бащата Емануил Куриан.

Още през февруари детето е одобрено за лечение от Фонда. Оттам обаче не им казват, че частната болница, която единствена може да извърши операцията, няма проведена обществена поръчка за имплантите.

„В момента, в който подписахме договорите, доктор Троева ни извика и каза, че не могат да преведат парите към болница „Токуда", допълни бащата.

От болницата коментираха, че към момента са оперирани над 100 деца със сколиоза и се надяват държавата да намери решение на административния казус.

„Лечебното заведение, от една страна, не е длъжно да провежда обществена поръчка. А именно, че това е едно уникално по рода си медицинско изделие – може да се пристъпи към директно договаряне или договаряне без обявление", коментира адвокатът Мария Шаркова.

Свързахме се с директора на Фонда. Д-р Троева отговори, че семейството може да избере друга болница, която има проведена поръчка за медицински изделия или отново да подаде документите  на детето за лечение в чужбина. Това обаче ще отнеме поне още месец. Междувременно състоянието на Самуела се влошава.

Това е вече вторият подобен случай. Преди 6 дни вече ви разказахме за 3-годишната Мерал, която има нужда от животоспасяваща операция на гръдния кош.

От болница "Пирогов" нямат проведена обществена поръчка за импланти и затова лечението й се бави.