МВР започна две проверки, след като вчера стана ясно, че издирваният от Интерпол Ангел Христов – Геле от братя Галеви, е починал у нас. Изяснява се как и кога той е влязъл в страната и защо полицията не е установила това.

Противоречива е информацията как и кога издирваният от Интерпол е влязъл в България.

„Той не е влизал с документ със собствената си самоличност. Ако е ползвал някакъв документ при влизането в страната, той е неистински“, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Снимка: bTV

Работи се и по версията Ангел Христов да не е бил жив, а само тялото му да е вкарано през границата.

„За нас е важно да се установи кога е влязъл, откъде е влязъл, подпомагал ли го е някой, както и причината за смъртта“, допълни Демерджиев.

Отец Георги Паликарски познава добре братя Галеви. За смъртта на Ангел Христов научил от близките на покойника.

„От масиран инфаркт. Вкъщи е починал.  И те ми се обадиха, какво трябва да направим. Неговата съпруга ми се обади. Той си е дошъл, доколкото знам, и веднага му се е влошило здравословното състояние“, разказа той.

През целия ден пред дома на Ангел Христов имаше полиция и жандармерия. Имението на Ангел Христов беше претърсено от МВР.

„Полагаме в момента усилия да установим дали на територията на страната се намира и другия т.нар. брат Галев, Пламен Галев“, добави служебният вътрешен министър.

Хората в Дупница очакваха днес по обед да бъде опелото на Ангел Христов затова кипеше трескава подготовка. В Ресилово не са го виждали. Разбрали от медиите.

„Никой не ме е потърсил, не знам дали смъртта е настъпила тук“, заяви кметът на селото Мариана Доцина.

Братя Галеви са най-големите дарители на храмове, дали са пари за иконата от златна мозайка на църквата в Дупница.

"Дарения направиха и Ангел, и Пламен, и с вярата си в Бога, вярата към народа и към обществото, към Дупница", добавя отец Георги Паликарски.

Екипът ни тръгна по следите на смъртния акт и спешната подготовка за погребение още на Черешова задушница. По информация на bTV тялото на Ангел Христов - Геле е допуснато дa бъде погребано, тъй като в гробищната администрация са представени смъртен акт и валидна лична карта на починалия.

Документите са иззети от МВР и се установяват причините за спешността в съботния ден да бъде погребано тялото.

“Полицаите са иззели всичко. Лична карта, тялото. В противен случай на нас представи ли ни се съобщение без лична карта ние задължително ги изпращаме в полицията за изискване на снимков материал за съставянето на акта“, обясни пред bTV служител на гробищната администрация в Дупница.

От „Спешна помощ“ казаха за bTV, че са получили сигнал от полицията за изпращане на трупна линейка. Лекарите не били констатирали смъртта. От МВР съобщиха, че смъртният акт за Ангел Христов е бил издаден от служител на Община Дупница, без да бъде уведомена полицията.

„За мен е странно, че нито при получаване на съобщението, нито при издаване на смъртния акт някой е уведомил полицията. Вследствие на наша оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме трупа“, каза Демерджиев.

Снимка: bTV

Пред bTV кметът на Дупница потвърди, че дежурен служител в ЕСГРАОН е съставил смъртния акт.

„Вчера е издаден смъртен акт на Ангел Христов. Общината няма как да издаде смъртен акт без съобщение за смърт, което се носи от близък. Той се издава от медицинско лице“, заяви Методи Чимев.

Снимка: bTV

Само на метри от администрацията на гробището трима мъже все още копаят. Гробарите разказаха, че Ангел Христов изглеждал променен.

"Снощи съм копал до 1:30 часа през нощта. Вечерта на тъмно", разказа единият от тях.
 
Гробарите допълниха, че са работили са на осветление, като за целта са прокарали допълнително ток. Това е станало по думите им снощи в гробищния парк на църквата “Свети Никола” в Дупница.

Снимка: bTV

Дотам е било предвидено в неделния ден да премине траурна процесия през целия град, след опелото в църквата “Свети Георги Победоносец” в центъра на Дупница, където днес трябваше да има опело, но беше отменено заради разследването на смъртта на Ангел Христов и аутопсията.