Само по bTV говорят полицаите, които преследваха и задържаха нарушителя, който е бил зад волана с отнета книжка. Прокуратурата обвини и задържа за 72 часа 32-годишния Димитър Софрониев, който е осъждан за грабеж и наркотици. Скоро е излязъл от затвора.

Мъжът е отказал тест за наркотици, както и кръвна пробва във ВМА.

32-годишният Димитър Софрониев е задържан във 2-ро РПУ в София, който вчера не се подчини на полицейско разпореждане, премина на няколко кръстовища на червено, стигна се по-късно и до неговия арест, задържана беше и неговата спътница.

Софийската районна прокуратура обвини мъжа за дръзкото деяние. Той е задържан за 72 часа, неговата спътница ще бъде разпитана.

24 часа след гонката и показния арест успяхме да разговаряме с полицаите, които преследваха и задържаха Димитър Софрониев и спътницата му.

Полицаите Асен Перфанов и Георги Груев забелязват автомобила.

„Премина много рисково между пресичащи пешеходци на пешеходна пътека с риск да ги блъсне. Привлече ни вниманието и тръгнахме след него. Забелязахме, че мина и на червено. Подадохме му сигнал, той ускори, не се подчини, премина на още два светофара начервено, с много рисковани ситуации за пешеходците“, обясни Асен Перфанов.

Искат подкрепление. Другият екип от полицай блокират пътя му в малката еднопосочна уличка.

„Видя се, че няма да стане с добро, трябваше да го респектираме с оръжие“, заяви младши експерт Николай Русинов.

„Той се държеше неадекватно, продължаваше да не изпълняваше разпорежданията, наложи се да респектираме с оръжие. Скочи на задната седалка и изяде нещо“, добави Асен Перфанов.

Да шофира без книжка не е първото му нарушение на пътя.

„Беше много агресивен. Боричкаше се, усукваше се. Мяташе крака и ръце. Видимо беше в неадекватно състояние, може би след употреба на наркотици, защото даде проба за алкохол беше отрицателна, но категорично отказа тест за наркотици“, заяви Геогри Груев.

При задържането пострадаха с леки порезни рани и счупен пръст двама униформени. Експерти имат различни оценки за действията на полицаите.

„За добро или лошо и аз съм насочвал пистолети, включително съм и произвеждал изстрели, затова полицаите са въоръжени“, заяви криминалният експерт Иван Савов.

"Шокира ме как колеги стоят едни срещу други с извадени оръжия  и пръстите им са на спусъка. Трябваше да застанат от едната страна на автомобила, а не едни срещу други“, смята бившият заместник-ректор на Академията на МВР Милен Иванов.

„Виждате стъклата на автомобила са затъмнени, не се знае дали шофьорът е имал оръжие. В такива случаи така се действа“, заяви бившият началник на „Пътна полиция“ в София комисар Тенчо Тенев.

И експерти, и редови полицаи призовават за бързо правосъдие и ефективни присъди за шофьори, които отказват да бъдат тествани за наркотици.