Само по bTV - бивш служител на „Гранична полиция“, с разказ за отношението на полицаи към мигранти.

Вчера втора част на международното журналистическо разследване на 9 европейски медии показа видео как български полицаи държат мигранти в барака с решетки - без право на процедура по международна закрила.

Скриваме самоличността на бившия служител на МВР по негово настояване.

"Въпросните мигранти пристигаха в тази барака от багажниците на определени служебни автомобили, някои от тях бяха в много тежко здравословно състояние, аз съм виждал да колабират един-двама, при което обратно се връщаха в колите и се караха към болници", разказа бившият служител на „Гранична полиция“.

По думите му е имало и насилие.

"Имало е насилие, виждал съм ги с изпокъсани гащи, ухапани от кучетата, имало е кървящи, но пред мен насилието е било просто побутване, поритване и това е. Но видимо някои от тях бяха ранени", допълни бившият полицай.

Раниците на мигрантите били изтарашвани.

„Ако има някоя бутилка вода, им се хвърляше обратно в бараката, но всичко останало се прибираше в чували и се изхвърляше на стотина метра встрани на едно бунище. Самите мигранти бяха карани да си събират чувалите и да си ги носят дотам, съпровождани от полицаи", каза още бившият граничен служител.


В бараката мигрантите са престоявали няколко часа, докато пристигне камион за извозването им до границата.