Само един изцяло български колектив продължава в надпреварата за разработка на проект за ремонта на пл. "Света Неделя", обяви главният архитект на София Здравко Здравков. Днес бяха обявени 7-те кандидати, които продължават във втория етап на конкурса, предаде БГНЕС.

В останалите шест архитектурни екипа също има български специалисти, добави още Здравков. „Конкурсът за "Св. Неделя" е изключително важен за града, защото той е липсващото звено от пешеходните пространства, така че бул. "Витоша" да бъде свързан с останалата част от града, с пространството на пл. "Независимост", с бъдещата връзка по ул. "Съборна", продължаване на пешеходни връзки по античните "Карго" и "Декуманус", обясни Здравков.

Той подчерта, че в първия етап на конкурса са се включили 14 кандидати, от които 7 са избрани на базата на техния опит и портфолио и към момента няма разработени проекти. Предстои Столичната община да покани избраните седем колектива да представят идейни проекти до края на юли, но това ще се случи, след като изтече десетдневния период, в който всички участници могат да подадат възражение.

Истинското състезание между колективите от Италия, Франция, Русия и България се очаква да стартира през август и в края на ноември да бъде избран победителят, на който общината ще възложи изработването на проектите за обновяване на площада.

Главният архитект посочи, че този екип, който спечели възможността да разработи проекта, ще получи 250 000 лева за изработването му и добави, че все още не е ясно колко ще струва реализирането му. Той обеща още, че ще се следи за качественото изпълнение на всички детайли и в най-малки подробности. След като бъде класиран, кандидатът на първо място ще следи изпълнението на работната фаза и ще има екип за всички ремонтни детайли.