Хранителни продукти се продават в различните страни от ЕС под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това доказва анализът на 1400 артикула в България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.
Едва в 23% от случаите говорим са еднакво съдържание и еднаква лицева страна на опаковката. Почти 1 от 10 проверени стоки е била с еднаква опаковка навсякъде, но с различен състав според държавата, от която я купувате.
Други 22% от продуктите са с различен състав, но сходно направена опаковка. При 27% и дизайнът на опаковката, и рецептата и вложените продукти са варирали на различните пазари.
От ЕК подчертават, че „не се наблюдават географски тенденции” и че „разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството”.