Нови правила за храните в ЕС. Ще се гласуват и санкции, ако се установи двоен стандарт.

На 16 април въпросът ще бъде гласуван и обсъждан в пленарната зала на Европейския парламент.

Снимка: bTV


Борбата е двойният стандарт да бъде официално и категорично забранен.

Изследване на Агенцията по храните от миналата година установи, че има разминавания при шоколада у нас и в Западна Европа. В нашия има по-малко шоколад и няма масло. 

Снимка: bTV

Бизнесът отрича да ползва некоректните практики и казва, че понякога има основателна причина да се използва по-евтина съставка.

Снимка: bTV

Разлика в рецептите има, подчерта Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки България". По думите ѝ е много по-добре за потребителя при два еднакви като качества продукта да се използва произведения в съответната държава.

Тя обаче беше категорична, че това не е проблем: "Това изследване, което показахте, е оспорено и тече ново изследване, което е направено по единна методология на Обединения изследователски център към ЕС. Ние очакваме данните да излязат вероятно другата седмица и абсолютно сме убедени, че те ще покажат, че няма разлика между качеството на стоките, произвеждани за източния пазар и за западния пазар".

Снимка: bTV

Предвижданите санкции за нарушения са 4% от годишния оборот или 10 милиона евро и внасяне на фирмата в черния списък на ЕС. 

"Ние не се притесняваме от санкциите. На първо място защото не практикуваме подобни практики и второ, защото беше постигнато решение, че всеки случай трябва да се преценява отделно", подчерта Иванова.

Снимка: bTV

Омбудсманът на България Мая Манолова, която от 3 години се бори срещу двойния стандарт при храните, поясни, че правилата са необходими, за да се пресекат хранителните престъпления.

Снимка: bTV

Всеки български гражданин и всяка българска майка се е сблъсквала с проблема, при който храните за бебетата и децата в България са с по-евтини съставки и в същото време се продават на по-високи цени, отколкото в ЕС, каза Манолова.

Според нея правилата и санкциите ще накарат големите корпорации да се осъзнаят. Тя бе категорична, че производителите масово използват порочната практика.

Снимка: bTV

Яна Иванова пък отбеляза, че понякога има разлики в цените, понеже става дума за транспортиране на продуктите и, особено ако са по-тежки, също се отчита накрая. Тя посочи и че у нас ДДС не е намалено, за разлика от други държави.

Вижте повече във видеото!

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.