"Комисията за защита на потребителите започва нов проект за подпомагане процеса на бързото приемане на постановките в законодателството за двойния стандарт на храните в ЕС, а именно жестоко санкциониране при нелоялни практики". Това каза в "Тази сутрин" председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Снимка: bTV

Новото изследване обхваща 5 групи храни - макаронени изделия, зеленчуци, зехтин, консерви. За първи път са включени и спиртните напитки.

Снимка: bTV

Маргаритов призна, че двоен стандарт има и затова България е сред държавите с конкретни мерки за справяне с този проблем.

Снимка: bTV

"Наистина искаме да идентифицираме мащабите на "бедствието". Проектът е на стойност около 180 000 евро. 18 месеца ще продължи изследването. Фокусирали сме в близки до нас страни, но ще купуваме храни и от Германия, например", обясни Маргаритов.

Снимка: bTV

Според него периодът на проекта е добър.

"Първите резултати ще подпомогнат текущия процес по възприемане на текущите постановки в законодателството на ЕС за двойния стандарт и санкционирането. Ще бъдат полезни и при изготвяне на методиките, за да може по-лесно да се пресичaт подобни опити за двоен стандарт", коментира председателят на КЗП.

Снимка: bTV

Майка пък изчисли, че заради двойния стандарт и разликите в цените у нас и в Европа плащаме за детски храни със 112 лева повече, отколкото в Германия, например. Христина Димитрова се надява с внасянето на петицията по казуса в Брюксел и след гласуването и приемането на някакви законови рамки  двойният стандарт да спре.

Снимка: bTV

Първите стъпки след внасянето на петицията са направени, каза Мариана Кукушева от "Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите" у нас. Тя обясни, че се предвижат санкции за нелоялните практики в размер на 4% от годишния оборот или 10 милиона евро.

Снимка: bTV

Ще има и черен списък, който ще представлява публичен регистър за отказ на пазара от доставка на такива храни.