Само 1% от украинските деца у нас ще посещават учебни занятия в клас. Повече от 39 000 деца са получили закрила в България, но оказва се едва 454 са записани в училища за тази учебна година.

Данните, които bTV получи от Министерството на образованието, са до 12 септември. Вместо в родния Николаев, 7-годишната Альона прекрачва за първи път училищния праг във Варна.

Това е много трогателен момент за всяка майка - детето ти да бъде в първи клас, моето е в друга страна, на друг език", заяви майка ѝ Наталия и добави, че е успяла лесно да запише детето си в българско училище.

„Отнесоха се много добронамерено към нас. Попълнихме електронно заявление и веднага ни приеха в училище“, каза Наталия.

Досега са подадени 593 заявления от украински бежанци за прием в училище. В София се срещаме с три майки от Украйна, само една обаче е успяла да запише дъщеря си в V клас.

Липсата на места в училище и различният имунизационен календар на Украйна спрямо българския са основните пречки за децата на другите две жени.

Според образователното министерство много от бежанците не записват децата си в български училища заради възстановеното онлайн обучение в Украйна, а и заради изискването на нашите здравни власти за еднакви имунизационни календари между София и Киев.

“За да се изравнят трябва да се направят 2-3 ваксини, което чисто времево не е възможно да се случи за по-малко от 3 месеца, това трябваше да бъде първата стъпка, когато тези хора пристигнаха тук“, обясни Надежда Рангелова от фондация „За доброто“.

„Около 30% от децата, които са в България, ще започнат училище или имат желание, докато 70% от тях ще продължат онлайн“, заяви директорът на програма „Образование“ в УНИЦЕФ Мария Янкова.

139 украинчета още чакат отговор за това дали могат да влязат в клас. Заявления могат да се подават през цялата година.