Тържествата за 15 септември уважиха президентът, служебният премиер и служебният министър на образованието и науката. И тримата бяха единодушни, че образованието остава един от основните приоритети в управлението на страната.

Държавният глава присъства на тържеството в 43 основно училище „Христо Смирненски“ в София. То отбелязва 115-годишен юбилей. Радев обяви, че топлото в класните стаи е гарантирано.

„Със сигурност обещавам, че детските градини и училищата ще бъдат на топло тази зима, няма да има проблем да се осигури отоплението. Следващият парламен и редовно правителство очаквам да погледнат с още по-голямо внимание към българското образование, което трябва да бъде издигнато в стратегически, национален приоритет“, каза той.

Служебният премиер Гълъб Донев удари първия звънец в училището, в което е учил самия той в столичния квартал „Бенковски“ и си спомни как е успял да спечели конкурс по градинарство с лично отгледана от него бегония.

„Скъпи деца, пишете на кирилица, опознавайте и изучавайте родния ни език, може би чуждите думи звучат интересно, но българските думи са тези, които ще ви държат близо да вашите родителите, близки и родината“, каза той.

Служебният министър на образованието Сашо Пенев удари първия звънец в столичното 18 Средно училище „Уилям Гладстон“. „Вие ще се научите да бъдете граждани на България, граждани на света, да се конкурирате по-целия свят, вярвам, че го можете, но за да го постигнете, трябва и да учите“, каза той, а веднага след тържеството посети гимназията по железопътен транспорт – „Христо Смиренски“ в Карлово.