Полетите от и за Великобритания са сред хилядите, засегнати от предполагаемо руско заглушаване на GPS системите, предава The Guardian.

Повече от 2300 полета на Ryanair са съобщили за инциденти със смущения в GPS от миналия август, както и почти 1400 на Wizz Air.

Повечето от проблемите с GPS, докладвани на портала GPSJAM, са дошли в Източна Европа.

Според информацията сигнали за заглушаване е имало и над части от България. Интерактивната карта на портала изчислява, че всеки десети самолет, прелитащ над Варна и Добрич, може да изпита проблеми с GPS системата си. По-навътре в страната рискът от смущения намалява.

Данни на GPSJAM за 24 април
Снимка: GPSJAM

Общо около 46 000 самолета са регистрирали проблеми с GPS над Балтийско море през същия период от време, съобщи Sun, базирайки се на анализ на дневниците на полети с уебсайта GPSJAM.org.

Сателитният GPS е част от навигационната система на самолета и смущенията могат да представляват риск за безопасността.

През март системи на самолет на британските Кралски военновъздушни сили, на борда на който е бил министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс, са били заглушени, докато машината е прелитала над Калининградска област, предаде Би Би Си.

Самолетът е пътувал от Полша към Великобритания. Източник от сигурността каза за Би Би Си, че не е необичайно да има смущения във въздушното пространство близо до региона. Безопасността на самолета не е била застрашена по време на инцидента. Мобилните телефони също не са успели да се свържат с интернет.