Сакскобургготски: Благодарен съм, че тленните останки на цар Фердинанд вече са в София

„Това е за нашата история“, добави той

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  17:23 ч. 29.05.2024 г.
 

"Жестът, да се върне цар Фердинанд в България, е нещо, което сочи към друго виждане и друг прочит към историята."

Това каза бившият премиер Симеон Сакскобургготски пред медиите в царския дворец „Врана“ в София. Там днес той посрещна тленните останки на дядо си Фердинанд, които пристигнаха в България 76 години след неговата кончина.

Ковчегът му беше положен в централното фоайе на царския дворец „Врана“ в столицата.

"Преди всичко съм благодарен за всичко това, защото това е за нашата история. Също така показва, че ние си уважаваме миналото, както другите народи и признаваме и зачитаме заслугите на нашите владетели", каза той.

Сакскобургготски обясни, че е факт, че тленните останки са в България благодарение на труда на толкова много хора.

„Мисля, че това е сигнал към нашето настояще. Трябва да сме обединени, защото тогава можем да постигнем много. Трябва ни доста време“, обясни още той.

Снимка: БГНЕС

По думите на Георги Люцов, това е една много хубава стъпка:

„Българският цар ще почива на българска земя, каквото е било желанието му."

Тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени от германския град Кобург в София с военен самолет, който кацна пред правителствения VIP на Летище София, съгласно приетото решение на Министерския съвет. Решението е съгласувано и с Парламента, и с Президентството.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежeше оттогава непогребан в криптата на църквата "Св. Августин".

В понеделник с църковна служба жителите на Кобург се простиха с тленните останки на цар Фердинанд, преди да бъдат пренесени в София.