Развитие по сагата със „Златен век“. Строителят на небостъргача заплаши с иск срещу държавата в Страсбург, ако строежът отново бъде спрян.

Днес от гражданския инициативния комитет „Лозенец“ отново настояха за това на среща в регионалното министерство.

Седмица, след като съдът се произнесе дали строителството на небостъргача може да продължи, строителят се обърна към медиите. Мястото, от което го направи, беше самият строеж, а възможност за журналистически въпроси нямаше.

„Съдът постанови, че разрешението за строеж е валидно най-малко до 19 ноември 2022 г. Ново спиране на строежа би било единствено и само проява на административен произвол и пълно незачитане на принципите на правовата държава“, заяви арх. Пламен Мирянов.

От инициативния комитет продължават да настояват обаче, че разрешението за строеж е изтекло. Според тях Върховният административен съд не се е произнесъл по този въпрос, а е разгледал заповедта на ДНСК само за отклонения от проекта

„Възлагаме голяма надежда на новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да изпълни своите задължения по закон, да защити обществения интерес и да се произнесе дали строителното разрешение е изтекло или не“, настоява Никола Вапцаров.

В срещата в регионалното министерство участие взеха и от „Артекс“. От компанията заявиха, че са били превърнати в мишена на интриги между политически сили и игри на „определени кандидати за парламента“.

Строителството на сградата бе спряно през март 2019 г. след началото на скандала „Апартаментгейт“.

Делото премина през четири съдебни състава. Дни след решението, началникът на ДНСК Иван Несторов се оттегли от поста – неясно защо.

Запитването от bTV – дали регионалното министерство и строителният надзор ще предприемат действия след отмяната на заповедта им, остана без отговор. От Столичната община също не отговориха как ще се справят с бъдещите инфраструктурни проблеми, пред които са изправени жителите на района.