Жителите на столичния квартал "Лозенец" подновяват протестите си срeщу строителството на 34-етажната сграда "Златен век". Настояват и за оставката на директора на ДНСК - Иван Несторов.

Строителството на сградата беше спряно през април миналата година в разгара на скандала "Апартаментгейт", при който се оказа, че висши политици са се сдобили с имоти от "Артекс" на цени под пазарните.

Около 2 години преди това законова поправка дава възможност компанията да завърши сградата за 10, а не за 5 години. В разгара на скандала премиера разпореди строежа да спре. В крайна сметка втората причина - изтеклото разрешително, така и не заляга в издадената заповед за спиране.

Кметът на София беше категоричен - политическа воля да се спази закона има. Закона да важи за всички - без значение кой кой е, призова Йорданка Фандъкова.

Снимка: bTV

Според ръководството на "Артекс" организирането на протест ден преди заседанието на Върховния административен съд е опит за натиск върху съда.

Ако съда им даде зелена светлина, строителството ще продължи още на следващия ден. Сградата ще е по-ниска от предварително обявените 34 етажа.

"Истината е, че след разговори с госпожа Фандъкова ние намалихме сградата, за да може тя да бъде спокойна, но в градоустройството ясно е написано, че ние може да построим сграда 34 етажа", заяви Пламен Мирянов – управител на "Артекс Проект".

Според "Артекс" мястото на протеста не е пред тяхната сграда, а пред ДНСК.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!