Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване по казуса „Барселонагейт“, съобщиха от държавното обвинение. Европейското бюро на „Евроджъст“ в България е сезирало испанското бюро на организацията. 

В понеделник в спецпрокуратурата са изпратени 219 страници на испански език по повод европейската заповед за разследване. Разпореден е незабавен превод на документа. Другата заповед за разследване е в процес на изпълнение.  

„Във връзка с разпространената в медиите информация от страна на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че в МВР е получена информация от испанските власти за „Барселонагейт“, наблюдаващият прокурор е изискал да бъдат предадени всички материали от испанските власти до 11 февруари. Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР“, каза говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. 

Няколко часа по-късно от Специализираната прокуратура съобщиха, че получили от МВР материалите по случая „Барселонагейт“.

Снимка: БГНЕС

Наблюдаващият прокурор е изискал информация и от ДАНС по казуса. Те са предали 26 страници материали на английски език, но в тях не е посочен източникът на данните или институцията, която ги е съставила.

И на този документ се прави български език. От държавното обвинение не се ангажираха със съдържанието на двата документа, преди да има официален превод, както и дали има данни за престъпление. 

Уточниха, че 90% от действията по разследването у нас са извършени.

„Информацията от Испания е основополагаща. Твърденията са за пране на пари, извършено на територията на Кралство Испания. Необходима ни е информация като разкриване на банкова тайна – именно от Кралство Испания. Проведени са разпити на всички свидетели, които се споменават по досъдебното производство“, обясни Кръстев и потвърди, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е разпитан в качеството му на свидетел. 

Наказателно производство по темата се води само в България. Такова е имало и в Испания, но е прекратено, обясниха още от спецпрокуратурата.

Председателят на  парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че темата е била актуална преди 2 години и сега излиза отново на дневен ред на фона на кризите в държавата – от COVID-19 до скъпия ток и газ.

„Все си мисля, че това е тема която през февруари 2020 г. циркулираше, говореха за някакви доклад, сега е неподписан, на английски, без превод. Това което ми стана ясно и го потвърди Кирил Петков, е че в този доклад името на Бойко Борисов го няма, има някаква снимка докато той играе мач“, коментира Атанасова.